Samsung Z e първият в света смартфон с ОС Tizen

0
Samsung Z
Снимка/Samsung

Samsung представи първия си комерсиално достъпен смартфон базиран на операционната система (ОС) Tizen – Samsung Z.

Samsung Z идва с 4,8-инчов HD Super AMOLED дисплей с резолюция от 1 280 х 720 пиксела, 2,3 GHz четириядрен процесор, 2 GB оперативна памет, 16 GB вградена памет, слот за microSD карти, 8-мегапикселова задна камера, 2,1 MP предна камера, NFC чип, 4G LTE свързаност и батерия с капацитет от 2 600 mAh. Смартфонът има и функции, характерни за флагмана на Samsung Galaxy S5, като пестелив режим за консумация на енергия, благодарение на който устройството работи при минимални нива на батерията, скенер за пръстови отпечатъци и сензор за измерване на пулса.

Платформата Tizen, разработена от Samsung Electronics съвместно с Intel, осигурява по-бързо стартиране, оптимална производителност, подобрено управление на паметта и подобрена производителност на уеб търсенето.

Новият смартфон на Samsung е предназначен за хора, които искат уникално потребителско изживяване в ефективен и лек смартфон, според компанията.

Samsung Z ще бъде пуснат в продажба в Русия през третото тримесечие на текущата година, като се планира да се продава и в други пазари. Телефонът ще бъде наличен в черен и в златист цвят.

ОС на Samsung ще има и собствен интернет магазин за приложения – Tizen Store. За да окуражи повече разработчици да се включат в разработването на приложения за новата ОС, Tizen Store ще предостави специална промоционална програма за разработчици в продължение на година.