Apple представи iPhone 6 и iPhone 6 Plus

0
iPhone 6 и iPhone 6 Plus
Снимка/Apple

Apple представи новите си смартфони от висок клас iPhone 6 и iPhone 6 Plus. Устройствата официално са в продажба от днес. Според Apple те са най-добрите iPhone модели – най-тънките, с по-голям екран и лесни за употреба.

И при двата модела ръбовете са извити и ъглите са заоблени. Задната част на телефоните е изградена от анодно оксидиран алуминий. На гърба имат емблемата на Apple, направена от специална стоманена сплав.

В сравнение с миналогодишните iPhone модели 5C и 5S, iPhone 6 и iPhone 6 Plus имат по-големи дисплеи, съответно 4,7 инча и 5,5 инча, в унисон с тенденцията към все по-големи екрани на смартфоните. Двата нови модела са и по-тънки – iPhone 6 е с дебелина 6,9 мм, a по-големият Plus е с дебелина 7,1 мм. Теглото на iPhone 6 е 129 грама. Plus моделът тежи малко повече – 172 грама.

И двата смартфона са с Retina HD дисплей, който при iPhone 6 модела е с резолюция 1 334 × 750 пиксела (326 PPI), а iPhone 6 Plus е с резолюция 1 920 × 1 080 пиксела (401 PPI).

Новите модели идват с новия 64-битов процесор А8 на Apple, който има над 2 милиарда транзистори. За сравнение А7 се състои от 1 милиард транзистори. А8 е с 25% по-висока производителност и с 50% по-бърз в графичен ускорител според компанията.

iPhone 6 и iPhone 6 Plus ще работят с новата iOS 8, която може да се сваля от притежателите на по-стари мобилни устройства на Apple от 17 септември.

Телефоните имат 8 MP задна камера, като при iPhone 6 Plus ще има стабилизиране на изображението. Камерата дава възможност за запис на Full HD видео.

Батерията при новите iPhone 6 модели има по-дълъг живот в сравнение с предишните. Издържа 11 и 12 часа при Wi-Fi свързаност, 10 и 12 часа при 4G свързаност, 50 и 80 часа при слушане на музика, съответно за iPhоne 6 и iPhоne 6 Plus.

При iPhone 6 и iPhone 6 Plus е добавен „хоризонтален режим” за работа с една ръка, който се активира с натискане на централния бутон. Смартфоните поддържат и услугата за мобилни плащания Apple Pay. Имат също подобрена LTE поддръжка с възможна скорост на сваляне на данни до 150 Mbps.

Цените на iPhone 6 в САЩ са 199 долара, 299 долара и 399 долара съответно за версиите с 16 GB, 64 GB и 128 GB вградена памет при подписване на договор с мобилен оператор. Цените за трите версии на iPhone 6 Plus са със сто долара по-високи от съответните версии на iPhone 6.

Apple получи рекордните 4 милиона предварителни поръчки за iPhone 6 и iPhone 6 Plus за едно денонощие от девет страни, съобщи компанията в понеделник. Тъй като търсенето значително надвишава обема, предназначен за предварителни поръчки, много от поръчките ще бъдат изпълнени през октомври, каза компанията в съобщението си.

Новите модели iPhone ще бъдат налични и в България от октомври в магазините на Мтел, според съобщение, публикувано на страницата на телекомуникационната комапния.