Овлажнителят на въздух Dyson Hygienic Mist елиминира 99,9% от бактериите

0
Овлажнителят на въздух Dyson Hygienic Mist
Снимка/Dyson

Компанията Dyson представи първия си овлажнител на въздух – Dyson Hygienic Mist. Устройството използва същата Air Multiplier технология за движение на въздуха като вентилаторите без перки на компанията.

Овлажнителите на въздух понякога се използват като средство за борба с алергии и симптоми на настинка и грип. Но в действителност могат да предизвикат точно обратния ефект, казва Джеймс Дайсън, основател на компанията Dyson. [pull_quote_center]Повечето от тях представляват благодатна среда за развъждане на вредни микроби, които биват разпространявани из помещението[/pull_quote_center] обяснява той. Според компанията нейният овлажнител на въздух елиминира 99,9% от бактериите, като излага всяка капка вода на ултравиолетиви лъчи два пъти преди тя да достигне до белите дробове чрез вдишания въздух.

Друг проблем при овлажнителите, както при вентилаторите и отоплителните уреди, е че е трудно влагата и въздухът да се разпространят равномерно из цялата стая. За да постигне това, компанията е адаптирала в устройството технологията Air Multiplier за усилване на въздуха. Тук въздухът излиза от задната част на пръстеновидния отвор, а водните частици от предната му част. Пиезоелектричен датчик в основата на машината вибрира 1,7 милиона път в секунда и разгражда водата на микроскопични частици. Въздушната струя поема водните частици и ги разнася из стаята.

Dyson Hygienic Mist е снабден с трилитров контейнер за вода, от който черпи вода за разпръскване, и може да работи до 18 часа. Има таймер за настройки за работа от 15 минути до 9 часа. През лятото може да се използва като обикновен вентилатор.

Разработването на устройството е коствало на компанията 60,4 милиона щатски долара. Направила е 643 прототипа по време на разработката.

Dyson Hygienic Mist се предлага в Япония, а в САЩ се очаква през следващата есен.

Във видеото по-долу може да видите визуализация на технологията.