Toshiba създаде конкурент на Google Glass

0
Toshiba Glass
Снимка/Мартин Уилямс

Toshiba представи прототип за умни очила на CEATEC в Япония в началото на месеца. Устройството, наречено Toshiba Glass, има малък проектор, който се прикрепя към рамката на очилата близо до оптичните стъкла. Проекторът прожектира изображение, което се отразява от вътрешната част на стъклото, за да се създаде дисплей тип добавена реалност.

Концептът е същият като този на Google Glass – дисплей, който се намира в дясната част на очилата възпроизвежда изображение, рефлектиращо в окото ви. Но при Toshiba Glass отражателите са вградени в дясното оптично стъкло. Това означава, че няма да има пластмасово кубче, стърчащо пред лицето ви, както при Google Glass. Когато дисплеят е изключен, е все едно носите нормален чифт очила. Трябва да ги държите под ъгъл за да видите фини разрези в стъклото, които рефлектират прожекциите.

Toshiba Glass имат по-малко екстри в сравнение с Google Glass, най-видимата от които е липсата на камера. Също така Toshiba Glass трябва да са свързани със смартфон с помощта на кабел, за да работят, тъй като нямат собствена батерия и процесор. Кабелът между очилата и смартфона в джоба е неудобство, но предвид проблемите на Google Glass с батерията може да е компромис, който си заслужава.

По-простият дизайн означава, че Toshiba Glass трябва да са по-евтини за производство от Google Glass, които в момента се продават за 1 500 щатски долара в САЩ (около 2 260 лева). За съжаление очилата на Toshiba няма да се предлагат на нормалния потребител. Предназначени са за бизнеса като част от „решение” за пълен пакет от софтуер и услуги.