Тази гривна използва сърдечния ви ритъм, за да потвърди идентичността ви

0
Гривната Nymi Band на Bionym
Снимка/Bionym

Сензорите за пръстови отпечатъци се използват широко при мобилните плащания, сигурността и за идентифициране на хора, но канадският стартъп Bionym смята, че има по-добра идея. Компанията създаде носима ID гривна, която използва уникалния сърдечен ритъм на ползвателя, за да потвърди идентичността му. Може да бъде използвана за отключване на телефони, вместо пароли и други приложения, където сигруността е от занчение.

Точно както пръстовите отпечатъци, сърдечният ритъм е уникален за всеки човек. Гривната Nymi Band на Bionym използва електрокардиограмен (ЕКГ) сензор, за да получи ЕКГ на сърдечния ритъм на човека, който я носи. За да измери потребителят своето ЕКГ с Nymi Band, само трябва да я постави на ръката си и да докосне сензора, разположен отгоре на гривната. Веднъж установила сърдечния ритъм, гривната изпраща чрез Bluetooth информацията към приложение на смартфона на ползвателя.

Nymi Band има също акселерометър и жироскоп, за да следи и разпознава движенията и разстоянието до обектите. Теоретично гривната може да бъде използвана за отключване на повече от устройства и профили – може да отключва също коли, ключалки и други електронно заключени обекти.

Nymi Band ще е съвместима с iOS, Android, Windows и ОС X. Компанията има пакет развойни инструменти (SDK) за разрабочици и се надява повече приложения да приемат нейната технология. Наскоро Bionym събра 14 милиона долара финансиране от инвеститори. Между тези, които се интересуват от Nymi Band, са Mastercard и Salesforce, което може да ни подскаже, че гривната може да представлява добро решение за мобилни разплащания.

Гривната може да бъде поръчана от страницата на Bionym за 80 щатски долара (около 120 лева). Очаква се доставките да започнат в края на есента.