Интернет на нещата вече и в градината с Edyn

Edyn иска да направи вашата градина по-умна със своя сензор за почва и поливаща приставка.

0
Edyn
Снимка/Edyn

Американският стартъп Edyn е разработил система за интелигентна градина. В момента компанията набира средства чрез кампания в платформата за групово финансиране Kickstarter, за да започне производството на системата Edyn.

Edyn представлява сензор захранван със слънчева енергия и е свързан с вашата Wi-Fi мрежа. Използва електрически импулси за да следи състоянието на почвата и след това комбинира тази информация с друга (температура, светлина, влажност), проверява онлайн информацията за времето и дава съвети за вашата градина. Ако се нуждаете от предложение какво да посеете, устройството ще ви предложи комбинация от различни садива. Сензорът на Edyn може да настройва количеството вода, което вашите растения да получат, ако денят е дъждовен или влажността е висока. Нужно е само да свържете приставката с маркуча за поливане и системата автоматично ще полива градината.

Edyn е създаден да помага както на експерти градинари, така и на любители. За хардуера на устройството са помогнали от компанията FuseProject.

Заедно с устройството ще може да използвате и мобилно приложение, което ще ви предоставя информация за състоянието на градината ви по-всяко време. Получавате информация когато градината е полята, както и когато е нужно да добавите тор към почвата.

Сензорът ще струва 99 щатски долара (около 142 лева) за тези, които финансират проекта чрез Kickstarter. Комплект от сензора и поливащата приставка ще струва 159 долара (около 229 лева). Очаква се доставките да започнат през декември и по-голямата част от продуктите да пристигнат навреме за пролетната сеитба през 2015 г.

Кампанията за финансиране е успешна. Досега са събрани 380 000 щатски долара при крайна цел 100 000 долара.

Бизнесът използва умни сензори в земеделието от години, но от Edyn се опитват да направят технология, струваща около 2000 долара, достъпна за по-малките фермери.