Изпратиха първите ароматни съобщения от Ню Йорк до Париж

0
oPhone
Снимка/Vapor Communications

С помощта на платформа за изпращане на съобщения с миризми бяха изпратени първите ароматни съобщения от Ню Йорк до Париж.

Преподавателят в Харвард Дейвид Едуардс и Рейчъл Фийлд, възпитаничка на университета, демонстрираха разработената от тях платформа за изпращане на съобщения с аромати в Американския природонаучен музей през юни. Платформата служи за изпращане чрез имейл или чрез социалните мрежи на изображения, тагнати с аромати, избрани от палитра на снимки с аромати. Ароматът се възпроизвежда от уред, наречен oPhone. Композирането на ароматни съобщения, наречени oNote, става в oSnap – приложение за iOS. Чрез приложението могат да се смесват 32 първични миризми и да се получават над 300 000 аромата. Първичните аромати са поставени в устройството oPhone. Когато oPhone получи oNote, то освобождава аромат според таговете, заложени в изпратеното изображение.

Всеки аромат, излъчен с oPhone, трае около 10 секунди. Горе-долу толкова време е необходимо на хората, за да усетят миризма според Едуардс. Ако изображението е тагнато с повече от един аромат, те ще се освободят един след друг.

oPhone можеше да се поръча за 149 щатски долара в рамките на кампанията за групово финансиране в платформата Indiegogo.

[pull_quote_center]OPhone въвежда нов вид сетивно изживяване в мобилните съобщения – форма на комуникация, която до момента се свързваше единствено с непосредственото ни възприемане на заобикалящия свят[/pull_quote_center] казва Едуардс, който е и изпълнителен директор на Vapor Communications – компанията, стояща зад платформата за ароматни съобщения.