Забравете за чайника, може да си стоплите вода с електромагнитнo поле

0
Miito на Chudy and Grase
Снимка/Chudy and Grase

Не е тайна, че британците обичат да пият чай. Според статистиката ежедневно от 11.00 часа до 17.00 часа те изпиват 165 милиона чаши чай. За съжаление, повечето от тях пълнят чайника за една или две чаши – това е разточителство както на вода, така и на енергия за затоплянето й.

[pull_quote_center]Ако всеки сваряваше само необходимото му количество вода всеки път, когато използва чайника, за една година щяхме да спестим достатъчно електричество да захрани уличните лампи във Великобритания за седем месеца,[/pull_quote_center]Каролин Рамс от британския Energy Saving Trust казва на The Telegraph през 2010 г. През 2013 г. тръстът е пресметнал, че британците могат да спестят 68 милиона британски лири, ако пълнят чайниците си с количеството вода, което им е нужно.

За да разреши този проблем, датското дизайн студио Chudy and Grase създаде Miito – нов начин да се затопля водата. Устройството се състои от две части: индукционна основа и магнитна пръчка. Независимо дали затопляте чаша или кана вода, само трябва да поставите пръчката в съда. Miito създава електромагнитно поле, което затопля водата.

Самата технология може да бъде използвана и при затоплянето на чаша какао или купа супа, ако не искате да използвате микровълнова фурна.

В момента Miito е все още прототип, въпреки че е номинирано за награда в конкурса James Dyson Awards. Технологията на датската компания е крачка напред в бъдещето, тъй като ще позволи на хората да възприемат друг източник на енергия освен електричеството и ще допринесе за спестяването на енергия.