Забравете за 4K, Sharp разработва телевизори с 8K резолюция

0
8K телевизор на Sharp
Снимка/Тим Хорнияк

Sharp показа прототип на 8К дисплей на изложението CEATEC в Япония. Огромният 85-инчов LCD дисплей има резолюция 7 680 x 4 320 пиксела, което е с 16 пъти повече от стандартните HD дисплеи, и честота на опресняване на картината от 120 Hz. Дори при поглед на екрана отблизо е много трудно да се видят отделните пиксели.

Компанията, която работи върху 8K прототипи от години, каза, че последният й прототип е първият, който покрива стандарта наречен “BT.2020” за 8K резолюция и цветова гама, създаден от Международния съюз по далекосъобщения (IТU – International Telecommunications Union) и приет през месец юли тази година.

Японският обществен радиотелевизионен оператор NHK е участник в инициатива за стартиране на тестови излъчвания на т.нар. Super Hi-Vision 8K през 2016 г. – 4 години преди първоначално предвидения срок 2020 г.

Излъчването на 8K сигнал може да започне през 2018 г., според пътна карта приета от NexTV-F, базиран в Токио консорциум създаден последната година за 4K, 8K и други стандарти.

[pull_quote_center]Несъмнено с увеличаването на големината на екрана хората ще искат картини с по-висока резолюция[/pull_quote_center] казва говорителката на Sharp, Миюки Накаяма, относно 8К прототипа, като добавя, че компанията все още не планира да комерсиализира 8К дисплея, който в момента е в процес на разработване.

[pull_quote_center]През 2020 г. ще сме домакини на олимпийските игри в Токио, така че трябва да се подготвим, за да могат зрителите да гледат предавания на 4К или 8К[/pull_quote_center] казва Такахиро Изумото от NHK.

Недалеч от щанда на Sharp NHK също показа 8K екрани, включващи 120-инчов екран с 22.2 многоканална звукова система и 85-инчов 8K екран от Sharp, оборудван с Hybridcast система, която дава възможност на екрана да показва Интернет и друго съдържание наред с телевизионни предавания.

При направена демонстрация една част от дисплея на Sharp показва голф турнир на живо по телевизията, докато други части от екрана показват статистики за играча, карта на голф игрището, реакции в социалните мрежи и дори голф видео игра в друга част.

Онлайн съдържанието може да бъде начин за запълване на несъответствието между високата резолюция, предлагана в 8K формата, и липсата на съдържание. Тъй като 8K камерите, които записват със скорост близо 72 Gbps, са все още експериментални, 8K съдържание няма да е налично с години.

[pull_quote_center]Разбира се, хардуерът трябва да настигне излъчването и инфраструктурата[/pull_quote_center] казва Накаяма.