Rimac Concept One – електрическа суперкола с 1088 конски сили

0
Rimac Concept One
Снимка/Rimac Automobili

През последните години сегментът на суперавтомобилите търпи огромна промяна. На пазара започнаха да навлизат все повече компании от страни, които нямат традиции в автомобилостроенето. Имена като Zenovo, Koenigsegg, Lykan и Dubai Roadster са вече част от този пазар, но има и още едно име – Rimac Automobili. Хърватската стартъп компания е на път да пусне в производство една от най-добрите суперколи към момента, а именно Concept One.

Според TechEU компанията е привлякла два големи инвеститора, за да може Concept One да бъде пуснат в производство. Някои медии лансират 2015 година като евентуална дата за започване на производството на суперколата.

Rimac Concept One има под капака впечатляващите 1 088 конски сили, ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,8 секунди и развива максимална скорост от 305 км/ч. Цялата тази мощ се генерира от литиево-йонни батерии и електрични мотори задвижващи автономно всяко едно от колелата, които според Rimac са достатъчни за изминаването на 500-600 километра с едно зареждане. Общият капацитет на батериите е 91 kWh.