FCV е първата кола с горивни клетки на Toyota

0
Toyota FCV
Снимка/Toyota

Първият седан с горивни клетки на Toyota ще се продава в Япония от април 2015 г., а в Европа и САЩ от лятото на 2015 г. Toyota FCV ще се предлага на цена от 7 милиона йени.

Япония в момента обмисля субсидии и данъчни намаления (в размер до 20 000 щатски долара), за да може цената на автомобила да спадне до 20 000 долара за потребителите до 2025 г. От Toyota виждат автомобилите с горивни клетки като бъдеще, а не електрическите коли с батерии.

Компанията обещава Toyota FCV да изминава приблизително 700 км с едно зареждане и да ускорява от 0 до 100 км/ч за около 10 секунди.

Автомобилите с горивни клетки, които комбинират водород с кислород, за да генерират електричество, а отделят само вода през ауспуха, ще се конкурират с електрически коли като Tesla и плъгин хибриди като Chevrolet Volt.

Едно от най-големите предизвикателства пред колите с тази технология е изграждането на станции за зареждане. В Япония в момента има десетки такива станции. Японското правителство планира да увеличи броя на тези станции на 100 през 2016 г. и да намали разходите за изграждане на такава станция до 2 – 2,5 милиона долара през 2020 г.

Снимка/Toyota
Снимка/Toyota