Continental поставя сензори в гумите за следене на състоянието им

0
Continental поставя сензори в гумите
Снимка/ Continental

Доставчикът на технологии за автомобилната индустрия Continental представи своя система за наблюдение на налягането в гумите (Tyre Pressure Monitoring System – TPMS), която следи не само налягането на гумите, но и дълбочината на протектора.

Системата на Continental се състои от сензори, монтирани в гумите, и интелигентен софтуер. Софтуерът отчита дълбочината на протектора като следи непрекъснато промените в характеристиките на търкалянето на гумата. Сензорът в гумата подразбира тези характеристики от вариациите при деформирането на гумата.

TPMS следи измененията в дълбочината на протектора и ги сравнява с данни, специфични за конкретния модел гуми. Когато се достигне определено ниво, което е заложено в данните, колата ще сигнализира водача за състоянието на гумата.

Снимка/ Continental
Снимка/ Continental

Наличието на система за следене на налягането на гумите ще е задължителна за ново регистрирани коли (клас М1) в ЕС от ноември 2014 г. Сензорите за следене на налягането ще спомогнат за по-дълъг живот на гумите и намаляване на консумацията на горивото и емисиите на CO2.

Continental въвежда първите сензори за наблюдение на налягането в гумите още през 2002 г. Компанията очаква нововъведенията й по отношение на протектора да бъдат комерсиализирани в новите модели автомобили от 2017 г.