Соларна кола ще зарежда къщата ви, докато е паркирана

0
Stella - соларна кола
Снимка/Кристен Хал-Гайслер

Екип от двадесет студенти от Технологичния университет в Айндховен, Холандия, е разработил четириместен автомобил седан, който се захранва от слънчева светлина чрез соларни панели, разположени по покрива му.

Колата, наречена Stella, е направена предимно от алуминий и въглеродни влакна и няма никаква шумоизолация, заради което при стартиране е шумно. При скорост 14 км/ч системата преминава в круиз режим, който е тих като всяка една електрическа кола. При намаляване на скоростта се активира система за спиране, която също е тиха, но при пълно спиране се включва симфонията на традиционните дискови спирачки.

Stella е първият енергийно позитивен автомобил в света. Соларните панели на тавана зареждат автомобила както когато е в движение, така и когато е паркиран, като генерират два пъти повече енергия, отколкото Stella използва. Излишната енергия може да се подава към електропреносната мрежа.

[pull_quote_center]Получаваме повече енергия от автомобила, отколкото ни е необходима, за да го шофираме,[/pull_quote_center]казва Джорди дьо Ренет, един от водачите на Stella.

Колата има 60 kW батерия, с която може да измине около 400 километра, но при работа на соларните панели на пълен капацитет, изминатото разстояние може да достигне 800 километра.

В момента Stella и екип от десет студенти завърши пътешествие из Америка, като по-рано през септември спряха на Световния конгрес за интелигентни транспортни системи в Детройт. На конгреса освен соларната си технология Stella представи и системите “превозно средство към превозно средство” и “превозно средство към инфраструктура” на холандската компания NPX, която е производител на полупроводници и спонсор на екипа създал Stella. Тези високотехнологични системи, наречени V2V и V2I, дават възможност на колите да комуникират по между си и с инфраструктура, оборудвана с безжична връзка, като светофари, пътни знаци и др.

Системата използва Wi-Fi протокол за превозни средства, 802.11p, за да „вижда” там, където водачът не може. Докато някои от новите коли използват радари и камери, за да засичат други коли и обекти, те не могат да предават през ъгли. Wi-fi, както знаете от използването му във вашите къщи за телефони, компютри и игрови системи в различни стаи, може.

От месец юли Stella има постоянен лиценз и разрешение да се движи на публични пътища в САЩ.