Системата за познаване на светофарите от Ауди

0
Ауди – информационна система за светофарите

Скоро автомобилите може да обръщат повече внимание на обкръжението си отколкото самите водачи. Всички сме попадали в ситуация при която сме заседнали зад водач който не забелязва смяната на светофара. Вече има технологично решение и на този проблем от производителя на автомобили Ауди.

Системата за познаване на светофарите на Ауди, може да ви спести гориво както и раздразнението, давайки на водача предварителна информация относно светофарите. Технологията предоставя информация на водача посредством информационния дисплей на автомобила, като онлайн прочита автоматичните сигнали изпратени от централния градски компютър за улично движение.

Замислете се колко пъти сте виждали водачи които увеличават скоростта за да могат да минат на зелена светлина, без да знаят колко време остава до смяната на светофара. Понякога успяват с цената да преминат на жълта светлина, но понякога не, като им се налага да спрат рязко. Това поведение води до реални опасности за всички участници в трафика, но системата за разпознаване на светофарите може да помогне и за това. Докато е в движение автомобила, технологията може да предвиди дали водача ще може да премине на зелена светлина, ако не, предупреждава водача да започне да намалява скоростта за да бъде предотвратено рязко и нежелано спиране. Когато вече сте спрели на червена светлина на светофара, системата може да преброи оставащото време до зелена светлина и използвайки технологията старт-стоп да стартира двигателя 5 секунди преди това.

Според Ауди технологията може да спести значително количество гориво при градско каране, от компанията твърдят, че системата ще намали вредните емисии в града с до 15% и ако бъде приложена за цяла Германия, например, ще спестява по 900 млн. литри гориво на година. Може също така да помогне и за по-доброто движение в трафика, което разбира се ще спомогне и за всички участници в движението.

В момента системата за разпознаване на светофарите се тества в Лас Вегас, Берлин и Верона, като технологията е вече готова за производство, само очаква одобрение от съответните държавни органи.