Електрическата кола-лодка FOMM Concept One може да ви спаси от наводнение

0
FOMM Concept One
Снимка/FOMM Corporation

Японската стартъп компания FOMM създаде електрическата кола-лодка FOMM Concept One, с която човек може да се измъкне към безопасно място при надигане на нивото на водата.

FOMM започва да разработва електрическа кола, която да може да издържи на големи бури, след като цунами убива хиляди хора и причинява големи щети  в Япония през 2011 година.

FOMM Concept One не може да се използва за придвижване до работното място по вода. Но в случай на водно бедствие може да плува във водата.

Колата се задвижва от електрически мотор, а леките й гуми действат и като перки. За разлика от колите, задвижвани с гориво, които се нуждаят от кислород за да работят, електрическите мотори могат да продължат да работят под вода. FOMM Concept One не е изцяло водонепропусклива – тя трябва да издържи на сериозно наводнение и ще се нуждае от ремонт след това. Но няма да бъде разрушена и може да помогне на всеки заседнал в нея да оцелее.

Според FOMM колата е най-малкият четириместен електрически автомобил в света. С дължина само 2,40 метра, тя е по-малка от Mini Cooper и от двуместната Smart Electric Drive. Електрическите мотори на FOMM Concept One са разположени в колелата, което спестява място. Вместо стандартен волан и педали колата има кормило като на мотоциклет за управление, спиране и ускоряване. Вместо типична климатична инсталация тук има проста охлаждаща система, която не изтощава електрическата батерия.

Името FOMM е абревиатура на First One Mile Mobility, с което компанията иска да подчертае, че колата, създадена от нея, е предназначена за кратки пътувания – например от дома до жп гарата. Тя може да има най-много шест литиево-йонни батерии, които й позволяват преход до 100 километра.

FOMM Concept One ще бъде лансирана в Тайланд през следващата година. Първоначално FOMM ще бъде фокусирана върху азиатския пазар.