Zeus е първият в света 3D принтер „всичко в едно”

0
Zeus - 3D принтер „всичко в едно”
Снимка/AIO Robotics

Zeus е първото мултифункционално 3D устройство в света, което може да принтира, сканира и копира 3D обекти, както и да изпраща 3D „факс”, т.е. да изпраща обекти за принтиране под формата на файл на друг принтер чрез онлайн връзка.

Създаденият от AIO Robotics 3D принтер е с обем за принтиране 8 инча на 6 инча на 5,7 инча и има възможност да сканира обекти с височина до 5 инча и диаметър до 9 инча. Разполага с преден сензорен екран с големина 7 инча, откъдето може да бъде управлявано всяко едно действие. Zeus може да принтира с точност до 80 микрона и да сканира с точност до 125 микрона. За да може напълно да бъде автоматизиран процеса от сканиране до принтиране, Zeus е с вграден процесор Exynos 4412с Quad Core 1,7 GHz и операционна система Zeus. Така дори и без свързване към компютър, само с натискане на бутона копиране може да сканирате обект и да го принтирате. Принтерът разполага с вътрешна памет 8 GB, eMMC слот за microSD карта до 16 GB, Wi-Fi и Ethernet свързаност и 2MP камера, за да може да следите процеса на принтиране.

Цената на Zeus, обявена в официалната интернет страница на компанията, е 2 499 щатски долара. В България принтерът се предлага от официалния дистрибутор Robotshop inc. на цена 2 255 евро (около 4 410 лева), без включена цена за доставка.

На пазара вече се предлагат различни принтери с цени от 200 долара, както и скенери на същата цена, но самото им свързване заедно и калибриране да сработят е определено трудна задача.