Sharp представи демо на 4,1-инчов дисплей със 736 ppi плътност

0
IGZO дисплей на Sharp

След първия дебютирал дисплей на Apple, наречен Retin, производителите на смартфони и таблети се състезават един с друг да поставят различни рекорди – за най-голяма резолюция (1 080p, 1 440p, 4K) или за висока плътност на дисплея (измервана в пиксели на квадратен инч – ppi). Продължавайки тази традиция, Sharp е последната компания, която подобрява рекорд със своя IGZO 4,1-инчов дисплей с резолюция 2 560 х 1 600 (WQXGA) и 736 ppi, или около шест пъти повече пиксели от подобния по размери iPhone 5S дисплей.

От своя страна Samsung също обяви, че разработва 5,9-инчов дисплей, който може да достигне 747 ppi плътност.

sharp_igzo_sravnenie

На снимката горе: Сравнение между новия 736 PPI дисплей на SHARP и 300 PPI дисплей на обикновен смартфон.

Разбира се, по-голямата резолюция изисква повече енергия, но производителите на потребителска електроника и софтуерните разработчици работят здраво, за да подобрят живота на батерията при тези дисплеи с висока резолюция. Пример за това е новата IGZO технология на Sharp, която избягва използването на стандартния некристализиран силикон, който се използва в повечето дисплеи, и благодарение на това дисплеят е енергийно ефективен. IGZO дисплеят има също по-високо качество на цветовете и яркостта в сравнение с други дисплеи.

Компанията планира да започне производството на новите дисплеи през 2016 г., като ще достави мостри за дизайн през 2015 г. Няма информация къде Sharp ще използва възможностите на новия дисплей, но със сигурност той ще се появи на новите смартфони в близко бъдеще или дори на устройствата за виртуална реалност, които придобиват все по-голяма популярност.