Първият в света 10 TB твърд диск на Western Digital

0
HelioSeal
Снимка/HGST

HGST, дъщерна компания на Western Digital, съобщи на 9 септември, че компанията ще започне да продава новия модел твърди дискове с хелий Ultrastar He8 с 8 TB памет. Същевременно HGST съобщи, че е създала нов твърд диск с по-голям капацитет – Ultrastar He10 с 10 TB памет, който използва нова магнитна технология за записване.

Новият твърд диск на Western Digital Ultrastar He10 използва технологията HelioSeal за запис. HelioSeal основно означава, че хелият е херметически затворен в диска и не може да излезе никога, както и не може да проникне въздух и други замърсители. Според изчисления на компанията дисковете с хелий консумират с 23% по-малко енергия в сравнение с дисковете с въздух. Умножено по хиляди дискове, които могат да са разположени в един център за данни, това може да доведе до големи спестявания от електричество.

За съжаление Ultrastar He10 няма да е наличен за десктоп компютри и лаптопи скоро.

Ultrastar He10 използва покривно магнитно записване (SMR), за да увеличи повърхностната плътност, докато моделът с 8 TB използва стандартно перпендикулярно магнитно записване (PMR). В момента функционалността на SMR все още не е достигнала тази на PMR и заради това се използва там, където скоростта на четене и запис не е важна. Технологията за запис е подходяща за продължително записване и изтриване на данни, като записване на лог файлове, записване на постоянен поток от снимки, или работа със системи за съхраняване на “големи данни” като Hadoop. Може да видите видеото на Seagate, което описва технологията SMR: