Новите процесори на MediaTek ще са с вградена компресия

0
Чип на MediaTek
Снимка/MediaTek

Компресирането на данни е технология, която се използва от много време – ние компресираме файлове (особено големите) като изображения, видео или музика. По този начин свалянето и качването на данни става по-бързо, като се спестява и трафик. Opera Software разпространява новото си приложение за компресиране на видео и данни Opera Max, което според тях може да спести до 50% от генерирания трафик на крайните потребители.

Облачно базираната услуга за компресиране на данни Opera Max сключи ново партньорство с тайванския производител на чипове MediaTek.

Норвежката компания Opera Software съобщи, че MediaTek ще вгради приложението Opera Max в два от своите 64-битови процесори с LTE-поддръжка: осем-ядрения MT6752 и четири-ядрения MT6732. С вграждането на компресиране на данни в процесорите, потребителите не е нужно да свалят приложението от Google App Store. Също така ще имат възможност да активират или деактивират опцията, когато те преценят.

MT6752 е с осем 2,2 GHz ARM Cortex-A53 ядра. За разлика от други осем ядрени процесори като Exynos 5 Octa на Samsung с конфигурация „4+4”, при MT6752 всички 8 ядра на MT6752 са постоянно на разположение. MT6753 има четири 1,5 GHz ARM Cotex-A53 ядра.

И двата процесора са с LTE поддръжка и са предназначени за смартфони от средния клас.