Касета на Sony съхранява до 185TB информация

Sony разработи технология, която позволява събирането на 185 TB информация в една касета.

0
Касета на Sony

В своята официална страница Sony обяви постижение, базирано на технология използвана от 80те до средата на 90те години – записването на информация върху магнитни ленти. Благодарение на тази технология от Sony могат само в една касета да запишат информация, равняваща се на 3 700 Blu-Ray диска (всеки от тях побира до 50 GB). Технологията е отдавна забравена от масовия потребител, но е широко използвана от корпоративния свят за съхраняване на информация.

Sony обяви, че са разработили нова магнитна лента, която подобрява предишния рекорд за най-голямо количество информация, записано на квадратен инч (равнява се на 6,4516 квадратни сантиметра). При рекорда, поставен през 2010 г., информацията побрана в един квадратен инч магнитната лента е 29,5 GB. Магнитната лента на Sony може да побере 148 GB информация на квадратен инч. Това е възможно благодарение на използваната от Sony техника за бомбардиране на полимерен филм с аргонови йони за създаване на слой от магнитни кристали с размери от 7,7 нанометра и с рекордна плътност.

Снимка/Sony
Снимка/Sony

Касетата на Sony, на която може да запишете 185 TB информация, е най-големият носител на информация, създаван досега.

Разработката на Sony със сигурност не е насочена към масовия потребител. Записването на информация върху магнитни ленти отнема много време. Технологията е разработена за дългосрочно складиране на големи масиви данни. Основните потребители на магнитни ленти са големи компании, за които това е един от основните методи за архивиране на информация.