Microsoft Windows ще бъде безплатен за мобилни устройства

0
Microsoft Windows
Снимка/Microsoft

Операционната система Microsoft Windows става безплатна за смартфони и малки таблети, съобщи Microsoft на своята Build 2014 конференция, оправдавайки слуховете, че компанията ще намали цените за Microsoft Windows, за да увеличи популярността на операционната система сред потребителите.

Microsoft скоро ще направи Microsoft Windows безплатен за производителите на хардуер за ползване в смартфони, таблети с дисплей под 9 инча и малки устройства(ИН). [pull_quote_center]„Интернет на нещата“ (ИН) е бъдещето, в което ежедневно употребявани вещи като телефони, автомобили, домакински уреди, дрехи и дори храни ще са свързани безжично към интернет чрез интелигентни чипове, така че да са в състояние да събират и обменят данни. Днес средностатистическият човек притежава поне две вещи, свързани към интернет, и се очаква до 2015 г. този брой да нарасне на 7, а общият брой на безжично свързаните устройства в света — на 25 милиарда.[/pull_quote_center]

Решението на Microsoft определено цели да запази Windows като доминираща операционна система на пазара.

Това е голяма стъпка за технологичния гигант, който печели много от лицензионни такси на операционната система. Очевидно Microsoft е готов да поеме финансов удар, за да се конкурира с Android, Chrome OS и други безплатни платформи.