Microsoft пусна безплатно Microsoft Office за Android и iPhone

Потребителите на телефони с Android и на iPhone вече имат възможност безплатно да редактират документи на Microsoft Word, Microsoft Excel и Microsoft PowerPoint на телефоните си.

0
Microsoft Office Mobile
Снимка/Microsoft

Microsoft пусна напълно безплатно Microsoft Office пакета си за Android и iPhone. Досега потребителите на приложението Microsoft Office Mobile можеха само да отварят и разглеждат файлове безплатно, а за да могат да ги редактират, трябваше да имат платен абонамент за Оffice 360. Сега могат да се редактират и записват Microsoft Word, Microsoft Excel и Microsoft PowerPoint документи, както и да се създават Word и Excel файлове за домашна употреба с безплатен акаунт в Microsoft.

За да се създават, редактират и записват документи за служебна употреба, се изисква отговарящ на условията платен абонамент за Office 365.

Документите изглеждат като оригиналите, благодарение на поддръжката на диаграми, анимации, графики SmartArt и фигури. Форматирането и съдържанието остават същите при бързи редакции или добавяне на коментари в документ.

Приложението Microsoft Office Mobile осигурява достъп до документи на Microsoft Office, съхранявани в OneDrive, OneDrive за бизнеса или SharePoint. Когато документ на Word се отвори от OneDrive или OneDrive за бизнеса на телефона, той автоматично прехвърля файла там, където е прекъснато четенето, дори ако документът е разглеждан последно на компютър или таблет. Също така, наскоро разглеждани документи на компютъра са лесно достъпни на телефона в панела за последно отворени документи. Освен това, може да се разглеждат и редактират документи на Microsoft Office, прикачени в имейл съобщения. Може да се преглеждат коментари, направени в документи на Word и Excel и да се добавят собствени коментари.

Версиите на Microsoft Office Mobile, оптимизирани за Android и iPhone, могат да бъдат свалени от App Store и Google Play. Приложението изисква телефон с Android OS 4.0 или по-нова версия.

Тази стъпка на Microsoft вероятно е в отговор на безплатните мобилни офис пакети на Apple и Google. Apple предлага безплатно iWork (за iOS 7 и по-нови версии) на своите устройства, а Google предлага QuickOffice (за Android OS 4.4 и по-нови).

Microsoft пусна и нова версия на Officе пакета си за iPad. Потребителите на приложението ще могат да свалят и разглеждат Word, Excel и PowerPoint файлове, но за да ги създават и редактират, ще трябва да платят абонамент за Office 365.