Google представи Android Wear ОС за носими устройства

Google представи своята операционна система Android Wear за умни аксесоари. Умните часовници ще са първите носими устройства с новата ОС на Google.

0
Android Wear
Снимка/Google

Освен да показват часа и датата, умните часовници с Android Wear ще могат да показват и полезна информация, когато е необходима, като постове от социални мрежи, съобщения от чат приложения, новости от приложения за шопинг, новини и фотография и други, казва Google в официалния си блог. Умните часовници ще могат да отговарят на най-различни въпроси, да извършват дейности като повикване на такси, изпращане на съобщение или резервация в ресторант, както и да контролират и достъпват други устройства като смартфони с гласови команди, започващи с “Ok Google”. Тези умни аксесоари с Android Wear също така ще позволят по-добро наблюдаване на физическата активност и здравословното състояние чрез съответните приложения.

Android Wear
Снимка/Google

Разработчиците на приложения могат да свалят developer preview на ОС от developer.android.com/wear и да пригодят своите приложения към часовници, ползващи Android Wear.

Google съобщи също, че работи с няколко производителя на електроника като Asus, HTC, LG, Motorola и Samsung, производители на чипове като Broadcom, Imagination, Intel, Mediatek и Qualcomm и модни марки като Fossil Group, за да представи на потребителите умни часовници, задвижвани от Android Wear, по-късно тази година.

Първите умни часовници, които ще работят с новата операционна система, са Moto 360 на Motorola и LG G Watch на LG.