Google представи дългоочаквания Android 5.0 Lollipop

0
Android 5.0 Lollipop
Снимка/Google

Google официално представи новата версия на операционната си система Android 5.0 Lollipop. Lollipop е създадена да бъде гъвкава, да може да работи с всякакви устройства, да бъде променяна според предпочитанията на потребителя и да бъде споделяна, коментира компанията в официалния си блог.

[pull_quote_center]Lollipop е разаработена за свят, в който ежедневно се взаимодейства с множество различни екрани – от телефони и таблети до телевизори. С Lollipop е по-лесно от когато и да било да продължиш от там, където си спрял – песни, снимки, приложения, и дори скорошни търсения от едно от вашите Android устройства ще бъдат достъпни на други устройства със същата ОС[/pull_quote_center]коментира компанията.

За да се постигне еднакво потребителско изживяване на различните устройства, Lollipop осигурява съвместим дизайн за всички устройства – концепцията е наречена Material Design. Благодарение на тази междуплатформена концепция ОС е по-интуитивна и с по-плавен преход между задачите, съдържанието се управлява с докосване и с гласови команди. Концепцията осигурява най-адаптивни изображения, наситена картина с естествена анимация, реалистично осветяване и сенки.

Lollipop дава по-голям контрол над устройството. С режима Priority можете да определите хората, които могат да се свързват с вас, и известията, които да получавате, докато сте зает с нещо. Ще можете да виждате и да отговаряте на важни известия при заключен екран.

Нова функция за съхранение на заряда на батерията Battery Saver удължава времето за работа с устройството ви с до 90 минути. С тази ОС можете да създавате няколко потребителски акаунта на едно устройство или да включите режим за гост потребители, ако не искате личната ви информация да се вижда от други хора. С функцията Smart Lock можете да заключите устройството си с PIN код, парола, жест или да свържете смартфона си към устройство, на което имате доверие, като вашия умен часовник или кола.

Lollipop е с подобрена производителност и 64-битова поддръжка благодарение на новата среда за изпълнение на приложенията и процесите ART (Android Run Time).

ОС е с над 5 000 приложно програмни интерфейси (API).

Android 5.0 Lollipop ще бъде налична на новите устройства на Google Nexus 6, Nexus 9, Nexus Player, както и за Nexus 4, 5, 7, 10 в следващите седмици. HTC One M8 и M7, Samsung Galaxy S5 и S4, Samsung Galaxy Note 4 и 3, LG G3 и G2, Sony Xperia Z3 и Z2, както и Moto X и Moto G ще могат да минат на Lollipop, като за смартфоните на Samsung това все още не е потвърдено.