Android Auto ще е в новите коли до края на годината

0
Android Auto
Снимка/Google

Google представи своята система за коли Android Auto. Системата ще се поддържа в автомобилите на партньори, които са членове на Open Automotive Alliance (40 производители на автомобили в света). Първите коли, съвместими със системата, ще са налични към края на годината.

Android Auto прилича на CarPlay системата на Apple, представена по-рано през годината, и се управлява подобно на нея. Android Auto се свързва с Android смартфон чрез Bluetooth и интерфейсът на системата се появява на арматурното табло. Според Google управлението на Android Auto е изцяло гласово, но може да се използва и тъчскрийна или контролните бутони върху волана на колата.

Едно от основните предимства на Android Auto пред CarPlay е възможността за използване на Google Maps. Google Maps в колата ще включват функции като информация за светофарите и търсене. Системата ще може да отговаря на въпроси като кога отваря и затваря дадено място (заведения, магазини, обществени места и др.), както и да управлява навигацията чрез гласови команди. Също така ще може да чете на глас съобщенията, които сте получили, и да изпраща съобщения, продиктувани от вас. Тази услуга е сходна на CarPlay.

За да помогне на независимите разработчици да създават приложения, Google представи Android Auto SDK. На първо време разработчиците ще имат достъп до API-та за приложния за музика и съобщения. Spotify, MLB At Bat, Pandora, Casts, Joyride, iHeart Radio и Songza са приложенията за музика, които ще са налични с Android Auto.

Между производителите на коли, които ще поддържат Android Auto, са Honda, Hyundai и Volvo, които също предлагат CarPlay на Apple в своите автомобили.