Фондация Linux представи Linux за коли

0
Automоtive Grade Linux
Снимка/The Linux Foundation

Свързаните коли започват да набират скорост в технологичното пространство. Фондация Linux, подпомагаща разработването на базиран на Linux мобилен софтуер, иска да има платформа с отворен код на първа стартова позиция. Некомерсиалният консорциум представи Automоtive Grade Linux (AGL) – автомобилен софтуер с отворен код, който може да се персонализира, с Linux в основата си.

И преди това е имало системи за колите, базирани на Linux. Разликата сега е, че фондацията лансира AGL като основна автомобилна система за разработчиците. Както Debian Linux е за Ubuntu, така и AGL цели да бъде бъдещата система в автомобилите на Toyota и Hyundai. Платформата е базирана на Tizen IVI проекта и включва различни възможности – контролиране на климатика, карти, показване на информация на таблото, управление на музика и връзка със смартфони. Фондация Linux казва, че AGL може да поддържа също системи от решаващо значение.

Между компаниите, участващи в AGL, има четири основни производители на коли – Hyundai, Jaguar Land Rover, Nissan и Toyota. Другите основни участници са компаниите Advanced Telematic Systems, Fujitsu, Harman, Intel, LG, NEC, Panasonic и Samsung.

Все още не е ясно кога ще се появи първата кола с AGL.