Следващата версия на Microsoft Windows ще е Windows 10

Microsoft представи наследника на операционната система Windows 8 - Windows 10, която ще е налична за потребители към края на 2015 г.

0
Microsoft Windows 10
Снимка/Microsoft

Компанията изненада всички, наричайки новата версия на операционната си система Windows Windows 10 вместо Windows 9 или Windows One, както се очакваше. Според Тери Майърсън, изпълнителен вицепрезидент на отдел „Операционни ситеми“ в Microsoft, новата версия представлява толкова голяма промяна в платформата на ОС, че Windows 9 нямаше да бъде подходящо име да обхване разликите с предишната версия.

Windows 10 ще обхваща всичко – от интернет на нещата до смартфони, таблети, PC и сървъри. Операционната ситема ще работи с различни видове устройства с диагонал на екрана от 4 до 80 инча.

Интерфейсът на ОС ще се адаптира към размера и вида на устройството, на което е инсталирана. Когато ползвате по-малко устройство, ще виждате по-различен потребителски интерфейс. Когато ползвате две в едно мобилно устройство, интерфейсът ще се променя автоматично в зависимост от това дали докосвате дисплея или използвате клавиатурата.

Платформата ще предлага потребителско изживяване, адаптирано към всяко устройство, и в същото време един магазин за приложения, един начин за обновяване на приложения от всички устройства, работещи с Windows. Една платформа, един магазин, едно продуктово семейство.

С Windows 10 Microsoft иска да улесни разработчиците в създаването на приложения за различни устройства.

Дизайнът на Windows 10 включва някои елементи от дизайна на Windows 7. Например завръща се традиционното за Windows 7 Старт меню, комбинирано с плочките на стартовия екран на Windows 8, като тук техните размери могат да бъдат променяни. Старт меню като това на Windows 8 с лентата Charms ще е за устройства със сензорни дисплеи. Новото Старт меню на Windows 10 ще може да показва резултати от търсене в интернет, без да се налага да се отваря браузър.

Платформата ще позволява създаване и работа с различни виртуални десктопи. Вместо да се запълва един десктоп с много файлове и приложения, те ще може да се организират в различни десктопи. Програмите ще могат да се пренасят между създадените отделни десктопи с помощта на Snap Assist интерфейса.

Подобрената функция Task View позволява един изглед на всички отворени приложения и файлове и следователно лесно превключване и достъп до всеки създаден десктоп.

Приложения от Windows Store ще могат да се отварят и управляват в същия формат на прозорец като десктоп програмите на Windows.

Новата версия на Windows ще има корпоративна насоченост. Според Майърсън бизнесът ще може да управлява всичките си устройства с ОС Windows 10 от едно централно място и ще има възможност да създаде собствен „магазин за приложения” за използване от служителите на тези устройства.

Компанията пусна Windows Insider Program, която ще позволи на потребителите да тестват бета версия на Windows 10. Ще бъде налична първоначално за лаптопи и десктоп компютри, а по-късно и за сървъри. Microsoft пуска този бета тест, за да получи обратна информация от повече потребители предварително.

Крайната версия на Windows 10 ще бъде налична за потребителите към края на 2015 г.