Нов патент на IBM ще ви идентифицира по начина, по който сърфирате в мрежата

0
IBM
Снимка/IBM

IBM патентова нова програма, която следи вашите действия с мишката, клавиатурата или тъчскрийна на дадено устройство. Патентът е за технология за разпознаване на потребителите по начина, по-който кликат или се ориентират в интернет страниците.

Тази технология може да не е толкова нужна за обикновените интернет страници, но за банките и онлайн магазини е атрактивна идея. Приложение, базирано на тази технология, може да провери дали потребителите са тези, за които се представят, и дори може да разпознае и отстрани спам ботовете.

Идеи за приложения като това има от около две десетилетия. Няколко групи изследователи са проучвали дали компютърни програми могат да разпознаят даден потребител по начина, по който използва устройствата си. Преди ерата на тъчскрийновете изследователи са се опитвали да идентифицират самоличността на даден потребител по начина, по който използва клавиатурата на компютъра си. Тук може да прочете за експеримента от 1995 г.

Всички програми за сигурност трябва да са балансирани и гъвкави. Трябва да бъдат достатъчно сигурни, за да не пропуснат измамници, но не трябва да дотягат на потребителите.