Cortana на Microsoft ще съперничи на Siri и Google Now

Гласовият асистент Cortana идва с най-новата версия на мобилната операционна система на Microsoft, Windows Phone 8.1, в отговор на Siri и S Voice.

0
Cortana
Снимка/Microsoft

Microsoft официално представи своя конкурентен на Siri и Google Now персонален гласов асистент – Cortana.

Cortana ще дойде в бета версия с подобрената мобилна операционна система на Microsoft Windows Phone 8.1, която се очаква да се пусне в следващите месеци.

Приложението беше демонстрирано по време на конференцията за разработчици Build на Microsoft.

Cortana ще приема гласови и текстови команди. Ще използва търсачката Bing за намиране на необходимата информация и ще замести функцията за търсене в Windows Phone. Освен търсене, персоналният асистент ще може да инициира обаждания, да изпраща текстове, да прави записки, да напомня за нещо, да настройва аларми, да се грижи потребителят да не бъде обезпокояван в т.нар. тихи часове, като допуска обаждания само от хората в неговия вътрешен кръг.

С Cortana няма да се налага потребителят да повторя въпроса си. Приложението ще става все по-умно с времето като научава повече за потребителя от неговите действия, команди за търсене, интереси, ползваните от него приложения. Cortana ще записва в бележника си всякаква информация за потребителя с негово разрешение и ще я използва, за да прави предложения специално пригодени за него .

Важна черта на Cortana е, че ще си взаимодейства с приложения на трети страни. Вече работи с избрани разработчици като Hulu и Facebook.

Наименованието Cortana  идва от най-популярната видео игра на Microsoft – Halo. Cortana  е изкуствен интелект, който помага на главния герой в играта.