С приложението Transcense можете да комуникирате с хора с увреден слух без жестомимичен език

0
приложението Transcense
Снимка/Transcense

Transcense е мобилно приложение, с помощта на което може да се провеждат групови разговори между хора с увреден слух и хора с нормален слух без да е нужно да се ползва жестомимичен език. Приложението привежда речта в писмен вид в реално време, така че хора с увреден слух могат активно да участват в срещи, презентации и разговори.

Идеята за приложението е на Тибалт Дюшемин, Питър Довънданс и Скинър Ченг. Според тях хората с увреден слух могат лесно да комуникират с един човек, като ползват жестомимичен език или четат устните на събеседника. Но за тях е много трудно да следят разговор, в който участват повече хора и говорят заедно. Ченг е с увреден слух от две годишна възраст, а Дюшемин е израснал в семейство с членове с увреден слух.

Снимка/Transcense
Снимка/Transcense

Transcense прихваща речта от гласовете на участниците в разговора и поставя различни цветове на казаното от отделните участници, така че хората с увреден слух ще знаят кой какво е казал. След това представя разговора в писмен вид в реално време. Така хората с увреден слух могат да четат какво казва всеки от говорещите. Може да видите демо видеото под текста.

Разработчиците на приложението успешно завършиха кампания за финансиране в Indiegogo, като общата събрана сума е 40 474 щатски долара. Мислят да използват събраната сума за по-широкото разпространение на информацията относно техния проект.

Приложението е все още в ранен етап на разработка. Цената на Transcense ще е 360 долара годишно или 100 долара за първата година за всеки, който е подпомогнал кампанията за финансиране.