Ericsson достигна скорост от 5Gbps при 5G тест

0
Ericsson
Снимка/ Ericsson

Производителят на мобилни телефони Ericsson потвърди информацията за успешно направен тест на 5G свързаност. По време на теста компанията достига скорост от 5 GBps за безжичен трансфер на данни в своята лаборатория в Криста, Стокхолм, Швеция. Такава скорост ще е полезна не само за смартфоните, но и за колите, медицинската техника и други устройства.

[pull_quote_center]Ако LTE свързваше всички, то 5G ще свързва всичко[/pull_quote_center] казва Йохан Уиберг, изпълнителен вицепрезидент на Ericsson и глава на отдел Мрежи.

Тестът на Ericsson дава бегла представа за теоретичното бъдеще на безжичните комуникации. При връзка със скорост от 5 Gbps филм с големина 50 GB ще се свали за 80 секунди.

Постижението на Ericsson е теоретичният връх на скоростта, който може да бъде поставен при идеални условия – нещо, което потребителите рядко изпитват. Още много работа трябва да се свърши преди 5G технологията да се стандартизира, така че пускане на 5G мрежа през 2020 г. изглежда доста оптимистично.

Постижението на компанията идва във важен момент за нея, когато пазарът на телекомуникационно оборудване е силно конкурентен след навлизането на компании като Huawei и ZTE и тяхната ценова политика.

[pull_quote_center]Важно е да покажем, че сме лидери в предприемането на следващата стъпка от 4G към 5G[/pull_quote_center] казва Уиберг.