Националният домейн на кирилица „.бг“ получи одобрение от ICANN

0
домейн .бг
Снимка/ICANN

Международната Интернет организация за имена и адреси (ICANN) одобри българския национален домейн от първо ниво на кирилица „.бг”, съобщи Министерството на транспорта.

[pull_quote_center]Използването на родната азбука в интернет е сериозна стъпка за запазване на българския език и утвърждаване на нашата културна идентичност. Националният адрес на кирилица в интернет пространството е възможност повече хора да ползват световната мрежа, както за общуване, така и за работа. Изписването на сайтове изцяло на родната азбука спомага за по-лесно използване на регионални източници на информация, които са от значение предимно за местните потребители. Тези, които не познават добре латинската азбука ще могат по-лесно да се справят с работата в мрежата[/pull_quote_center] коментира в официално съобщение служебният министър Николина Ангелкова, като посочва, че 400 милиона потребители по света използват кирилица.

България е първата държава, официално декларирала своето желание да регистрира свой домейн от първо ниво на кирилица. Страната подава заявка за регистриране на домейна „.бг” през 2009 г. През 2010 г. получава отказ за регистрация на стринга с мотив, че българското предложение съдържа визуална прилика със съществуващи вече домейни на латиница. През 2013 г. ICANN дава възможност за финална оценка на българското предложение за символи на националния интернет адрес на кирилица „бг“. Темата за „бг“ домейна беше повдигната отново в разговорите с международната организация при последното посещение на президента на ICANN Фади Шехаде в България през август.

Следващата стъпка след одобрението на регистрацията на домейна е получаване на заявление от страна на ICANN за готовност той да бъде включен в системата за имената на домейните. За да може националният адрес да се използва, трябва да се създаде организация – регистър на имената в „.бг“. Министерството ще се срещне с представители на бизнеса, неправителствени организации и академични институции за обсъждане на методиката за избор на организация, която ще регистрира интернет имена на кирилица.

Българското министерство и ICANN подписаха и споразумение за сътрудничество, което урежда общите действия в развитието на управлението на интернет имената в Европа, както и в областта на обучението на български експерти в интернет управлението, допълни министерството.