Криптираният интернет трафик се удвоява след разкритията около NSA

0
Криптираният интернет трафик
Снимка/Sansdvine

Според изследване, направено от компанията Sansdvine, криптираният интернет трафик се е увеличил повече от два пъти след разкритията около Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ.

В началото на тази година, преди разкритията на Сноудън относно следенето в интернет, делът на криптирания трафик в Северна Америка е бил 2,29% от целия интернет трафик, а в момента той е 3,8 % . Това покачване е малко в сравнение с други региони в света. В Европа делът на криптирания трафик от 1,47% се е покачил на 6,10%, а в Латинска Америка от 1,8% е достигнал 10,37%.

По-голямата част от увеличаването на криптирания интернет най-вероятно се дължи на преминаването на Facebook и Google на HTTPS криптиране през последната година. Може и да не сте усетили промяната, ако използвате плъгин за браузъра ви като HTTPS EveryWhere. Facebook направи HTTPS връзката за всички през юли, а Google – през септември (дотогава използваше HTTPS за потребителите на Gmail услугата). Друга възможна причина за повишаването на обема на криптирания уеб трафик е увеличаването на използването на VPN услуги.