Берлин е първият град със собствен интернет домейн

0
Берлин

Берлин е първият град в света със собствен интернет домейн. Гражданите и бизнесът на германската столица могат да използват .berlin от средата на март. Притежаването на интернет адрес, завършващ на .berlin, струва около 50 евро на година.

Берлин получи собствен домейн след споразумение между управата на града и американската организация ICANN, която координира разпределянето и предоставянето на имената на домейни.

Вече има заявки и от други градове по света за собствен интернет домейн като .london, .paris, .nyc., .roma, .koeln и .hamburg. Следващият град, който се очаква да пусне свой домейн, е Лондон. Около 50 града, между които Париж, Ню Йорк, Нагоя, Йоханесбург и други, се очаква скоро да получат свои домейни.

Съществуват повече от 270 домейни от първо ниво в света. През 2011 г. ICANN въведе схема за разширяване на т.нар. домейн от първо ниво, които според организацията са необходими поради експанзията на Интернет. Имената на домейните в Интернет се състоят от части, разделени с точки. Последната част е домейн от първо ниво. Например в името на домейна techworld.bg домейнът от първо ниво е bg.