NASA откри планета, подобна на Земята, с възможни условия за живот

0
NASA Kepler-186
Снимка/NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech

NASA откри планета с размера на Земята в т.нар. обитаема зона в системата на звездата Kepler – 186. Планетата Kepler – 186f е разположена на подходящо разстояние от звездата си за поддържане на условия за живот подобен на този на Земята, съобщи американската космическа агенция.

Всички планети откривани в обитаемите зони около звезди досега са били поне с 40% по-големи от Земята. Kepler – 186f, която е само 10% по-голяма от нашата планета, е първата открита планета с размер близък до този на Земята в обитаема зона, казва NASA.

Kepler – 186f се намира на 500 светлинни години от Земята в съзвездието Лебед в Млечния път. Тя е петата поред планета в системата Kepler – 186. Завърта се около звездата си за 130 дни. Останалите четири планети в системата също имат размери близки до този на Земята, но те са много горещи и не са подходящи за живот, какъвто ние познаваме, тъй като обикалят звездата за четири до 22 дни.

Звездата Kepler – 186 е от типа червени джуджета. Този тип звезди съставляват около 70% от звездите в нашата галактика. Затова според Елиза Куинтана, научен изследовател в института SETI, първите сигнали за съществуването на живот извън Слънчевата система може да дойдат от планета, обикаляща червено джудже.

Положението на новооткритата планета в обитаемата зона позволява наличието на вода в течно състояние по повърхността й. Масата и съставът на планетата не са известни, но NASA предполага, че има скалист релеф въз основа на проучвания на планети с такъв размер. Енергията, която Kepler – 186f получава от звездата си, се равнява на една трета от тази, която Земята получава от Слънцето. Яркостта на звездата Kepler – 186 на планетата по пладне е като яркостта на Слънцето на Земята час преди неговия залез.

Това, че Kepler – 186f е в рамките на обитаемата зона, не означава със сигурност, че тя е обитаема. Температурата на планетата зависи от състава на атмосферата. Планетата и Земята имат много сходни свойства, но по-скоро можем да говорим за нея като за братовчед, отколкото за близнак на Земята според Томас Барклай, научен изследовател в NASA.

Kepler – 186f е открита при анализа на данни, събирани от космическия телескоп на NASA Kepler между 2009 и 2013 г.

[pull_quote_center]Бъдещи мисии на NASA като Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) и космическия телескоп Джеймс Уеб ще открият най-близките до нас скалисти екзопланети и ще определят техния състав и атмосферни условия, продължавайки издирването на светове подобни на Земята[/pull_quote_center] казва Пол Херц, директор на астрофизичния отдел на NASA.