Solar Impulse 2 успешно завърши първия си тестови полет

Използвайки само енергията на слънцето, Solar Impulse 2 успя да се издигне на височина до 300 метра и да лети повече от два часа.

0
Solar Impulse 2
Снимка/Solar Impulse

Solar Impulse 2 е все по-близо до целта си – околосветско пътуване. Захранваният изцяло от слънчева енергия самолет успешно завърши първия си тестови полет.

[pull_quote_center]Днес Solar Impulse 2 направи първия си полет. Това е голям момент за всички, които построиха този революционен самолет[/pull_quote_center] написаха на уеб страницата си Бертранд Пикард и Андре Боршберг – пилотите, които управляват самолета.

Solar Impulse 2 е подобрена версия на предшественика си Solar Impulse. Има по-широко разгръщане на крилата, изграден е от по-леки материали, има по-ефективен мотор и подобрена кабина. Самолетът тежи 2,3 тона – не повече от стандартна кола. Основна част от тази тежест са батериите, които тежат 633 кг. Енергията, генерирана от слънцето, задвижва четирите мотора със 17,5 конски сили, разположени в крилата. Крилата са с обща дължина 72 метра. Това е с 15% повече от Solar Impulse 1 и Boеing 747.

Крилата на самолета са изградени от материал, който е с 1/3 по-лек от хартия за принтиране. Върху тях са вградени 17 000 соларни клетки, като всяка от тях е с дебелина 135 микрона. Енергията, генерирана от соларните клетки, е достатъчна самолетът да лети непрекъснато денем и нощем.

Solar Impulse 2 не е създаден да замени пътническите самолети. Самолетът развива бавна скорост и материалите, от които е изграден, са уязвими към повреди при бури. Пикард и Боршберг се надяват летателният апарат да увеличи интереса относно иновациите и чистите технологии.

Първите полети на предшественика Solar Impulse 1 бяха направени миналата година в няколко европейски страни и САЩ. Полетът в САЩ постави световен рекорд за най-дълго разстояние, изминато от самолет захранван от слънчева енергия – 1 541 километра.

Пикард и Боршберг ще направят първия опит за обиколка на Земята със Solar Impulse 2 в периода между април и юни 2015 година.