Osteoid използва ултразвук за да излекува костите до 40% по-бързо

0
Снимка/A' Design Award & Competition

Идеята за 3D принтираните шини набира популярност през последните години. Проектът Osteoid на турския студент Дениз Карашахин за 3D принтирана шина, победител в 2014 Golden A’Design Award, развива идеята една стъпка по напред. Целта на този проект е да подобри целия процес на заздравяване на костната тъкан. Основният фокус са комфорта на пациента и времето, което е нужно на тялото за да се възстанови.

Osteoid не използва нови или иновативни технологии и идеи за своята 3D принтирана отливка, но комбинацията, в която използва тези идеи и технологии, е иновативна. Възможността на костите да се излекуват чрез ултразвуков импулс с ниска интензивност се знаят от десетилетия, но самото лечение е трудно. За да може да се лекува костната тъкан с този метод е нужно оловните тежести да бъдат поставени върху кожата на пациента. Веднъж поставени, традиционните гипсови превръзки не могат да бъдат свалени до края на възстановителния процес. Това възпрепятства лечението с ултразвуков импулс с ниска интензивност. Точно тук се откроява и предимството на Osteoid. В оставените отвори на отливката може да се постави ултразвуковото олово, а самото тяло може да диша.

Osteoid
Снимка/A’ Design Award & Competition

За да може 3D принтираната шина да пасне точно на пациента, мястото за коeто е предназначена се сканира с 3D скенер. Събраната информация се обработва чрез софтуер. Създаденият модел се принтира от 3D принтер. За изготвянето му се използва ABS пластмаса. Разбира се, помислено е и за хората, които държат на външния си вид. При изработката на отливката може да се прилагат различни цветове.

Благодарение на Osteoid и лечението чрез ултразвуков импулс с ниска интензивност, лечебният процес може да бъде ускорен с до 40 процента.

Osteloid все още е прототип, но имайки предвид бурното развитие на 3D принтирането в последно време, нищо чудно скоро да видим отливката носена от някой невнимателен човек.