Пластмасовите бутилки за вода са сериозен проблем за опазването на околната среда. Като алтернатива за бутилирането на вода е създадено изобретението Ooho, което представлява прозрачен балон от кафяви водорасли, пълен с вода.
Ooho е съставен от биоразградима мембрана, произведена от кафяви водорасли и калциев хлорид, която става за ядене. Наричана е още ядивна бутилка за вода.
Трима студенти по индустриален дизайн в Лондон разработват Ooho с цел да направят нещо евтино, екологично и здраво. Избират познатата от молекулярната гастрономия кулинарна технология, наречена сферификация. Технологията представлява превръщане на течности в сфери, придържащи се една с друга чрез желатинови мембрани.
Родриго Гарсия Гонзалес, един от дизайнерите на Ooho, казва: [pull_quote_center]Прилагаме еволюирала версия на сферификацията върху един от най-основните и съществени елементи на живота – водата.[/pull_quote_center]
Биоразградимата мембрана на Ooho е от два слоя за по-голяма здравина. Между двата слоя може да се постави етикетировка. Формата и обема на контейнера с вода може да се контролират, когато водата е в състояние на лед в процеса на пакетирането й в мембраната.
Тъй като мембраната може да се яде, може да се поглъща целия продукт, но това не е много хигиенично. Може и да се пробие дупка в мембраната и да се изсмуче водата.
Малко вероятно е изобретението да замени бутилката за вода скоро, но е сигнал за началото на нов начин на мислене за пакетирането на храната.
Ooho не е единствената иновативна идея за амбалаж, който може да се яде. Подобна е опаковката за храна Wikipearl на компанията WikiFoods. Храната се опакова с Wikipearl във вид на кръгли хапки.