NTT DoCoMo тества 5G с още шест производителя на мобилни технологии

0
NTT DoCoMo тества 5G
Снимка/NTT DoCoMo

Водещият мобилен оператор в Япония NTT DoCoMo обяви плановете си за тестване на мобилни безжични технологии от пето поколение заедно с шест от най-големите производители на мобилни технологии. Alcatel-Lucent, Ericsson, Fujitsu, NEC, Nokia and Samsung ще сътрудничат на мобилния оператор.

Основна част от теста е дали мрежата ще издържи на натоварването при свързване на много устройства едновременно. NTT DoCoMo ще провежда експерименти с всеки от споменатите мобилни оператори за потвърждаване на потенциала на 5G мобилните технологии да използват честоти над 6 GHz и да достигат висок капацитет. Сътрудничеството ще обхваща и нови радио технологии за поддръжка на различни видове приложения, включително M2M (машини към машини) услуги. NTT DoCoMo очаква да си сътрудничи и с други компании в усилията си да тества различни 5G мобилни технологии.

За първи път 5G е спомената през миналата година. Очаква се скоростта за пренос на данни при 5G да е повече от 10 Gbps – това е многократно повече от капацитета на сега съществуващите LTE мрежи. Това определено е впечатляващо, имайки предвид, че сегашната LTE скорост е бърза за днешните стандарти, като надхвърля скоростта на повечето широколентови мрежи за някои региони.

Все пак 5G ще е в тестови период и се очаква да навлезе като стандарт в мобилните технологии чак през 2020 г. Следващата стъпка след LTE ще е LTE Advanced.