MIT добива вода от мъгла в едно от най-сухите места в света

0
MIT добива вода от мъгла
Снимка/MIT

Климатът в някои кътчета на света е толкава сух, че дори капка вода е от голямо значение за съществуващата там флора и фауна. От Масачузетския Технологичен Институт (MIT) са добре запознати с това и тестват метод за събиране на вода от мъглата в пустинята Атакама (едно от най-сухите места в света), за да видят дали може да помогне на общности, живеещи в тези региони.

Технологията е взета от организми, събиращи вода от мъглата, като бръмбари и растения. Изследователите на MIT са построили големи мрежи, които са 500% по-ефективни в превръщането на мъгла във вода в сравнение с други такива системи. По време на експеримента на всеки 1 кв. метър от мрежите е събирана 1,9 литра питейна вода на ден. Това може да не е голямо количество, но е от жизненоважно значение за поливането на ядливи растения като алое вера.

Това е само началото, казват от MIT. След време се надяват ефективността на системата да се увеличи и да достигне 11 литра на ден на кв. метър от мрежата. По-важното е, че самата технология е евтина и лесна за експлоатация. Ако достигне масово производство, може да подобри качеството на живот в най-сухите региони на света.