IBM откри нов клас полимери, които се самовъзстановяват

0
Нов клас полимери открити от IBM
Снимка/IBM

Учени от изследователската лаборатория на IBM в Алмейдън, Калифорния, успешно представиха нов клас самовъзстановяващи се, супер здрави, леки и напълно рециклируеми полимерни материали, които могат да променят производството в сфери като транспорта, микроелектрониката и аеронавтиката.

Новият клас полимери е открит случайно при грешка в процеса на лабораторни експерименти с друг вид полимери.

Според IBM новият клас полимери могат да бъдат използвани за създаване на по-евтини, по-здрави, по-леки и рециклируеми материали, което ще доведе до спестяване на пари и намаляване на количеството отпадъци.

Досега от изследователския екип на IBM са успели да открият две свойства на новия полимер: супер здравина и самовъзстановяване. Полимерите, открити от IBM, могат да заместят алуминий или олово при създаването на нискотегловни, подсилени и рециклеруеми части за коли и може да намалят разходите за производство, като направят възможно повторното използване на дефектиралите чипове.

Полимерите представляват вещества, съставени от дълги повтарящи се вериги от молекули. Те са част от всичко около нас: компютрите, колите, спортните екипировки и др. Но независимо от широкото приложение на полимерите, в последните 20 години не са правени много изследвания за развитието на нови полимерни материали. Нов клас полимери не са откривани повече от 20 години.