E-Nable дава възможност на притежателите на 3D принтери да подарят протеза на деца в нужда

0
протеза подарена от E-Nable
Снимка/E-Nable

Протезирането е една от областите, които наистина показват потенциала на 3D принтирането. Индустриално произвежданите протези могат да струват хиляди щатски долари – непосилна цена за много от нуждаещите се хора. За сравнение, материалите за направата на 3D принтирана протеза струват между 20 и 50 долара.

E-Nable е онлайн общност, която свързва дизайнери и собственици на 3D принтери с хора, които имат нужда от 3D принтирана протеза за ръка – в повечето случаи деца, родени с липсваща ръка или пръсти.

Идеята за общността хрумва на основателя Джон Шул, след като гледа Youtube видео, документиращо усилията на дърводелец от Южна Африка и кукловод от щата Вашингтон при направата на 3D принтирана протеза за ръка за пет годишно южноафриканско дете, родено без пръсти на дясната си ръка.

[pull_quote_center]Това ми даде възможност да направя нещо много просто,[/pull_quote_center]казва Шул. [pull_quote_center]Създадох карта. След това публикувах коментар под YouTube видеото, в който написах: „Ако имате принтер и искате да помогнете, посочете местоположението си на тази карта. А ако се нуждаете от ръка, направете същото.[/pull_quote_center]

Снимка/E-Nable
Снимка/E-Nable

От старта си преди 18 месеца насам E-Nable общността е нараснала драстично, като някои доброволци са заети на пълен работен ден, за да координират мрежата от хора. Шул е пресметнал, че 3 500-те членове на общността са принтирали и подарили над 800 протези за ръце и крака на деца в нужда.

Някои доброволци са притежатели на 3D принтери в техния дом. Други са дизайнери, професионални терапевти, и протезисти. Благодарение на комбинацията от уменията им и пригодимост на 3D дизайните, доброволците са способни дистанционно да си сътрудничат, за да създадат протези, специално изработени за всяко дете.

[pull_quote_center]По принцип всеки производител може да промени дизайна. Това беше първоначалното ни вдъхновение,[/pull_quote_center]казва той. [pull_quote_center]Всъщност бих казал, че 80% от запитванията, които получаваме, могат да бъдат задоволени със стандартна протеза. Затова имаме доброволци, които се занимават с общите случаи и такива, които могат да работят върху специалните случаи.[/pull_quote_center]

Следващата стъпка на E-Nable е глобална експанзия. Общността има членове от целия свят, но по-голяма част от протезите за ръка досега са доставяни на деца от САЩ.

За да променят това, група от E-Nable доброволци посещава Хаити през декември миналата година за среща с протезисти от болницата Алберт Швайцер в Дескапел, които лекуват местното провинциално население. Доброволците също така споделят идеите за това си как да се направи функционираща 3D протеза с други съмишленици от Порт Ау Принс.

[pull_quote_center]Сред населението с недостатъчно обслужване по света има огромна нужда от евтини, устойчиви протези,[/pull_quote_center]казва Шул.