BMW принтира 3D палци за работниците си

0
3D протектора за палец на BMW
Снимка/BMW

3D принтирането и сканирането вече се използват в автомобилната индустрия, но от BMW експериментират с технологията, за да подобрят безопасността на работниците си. В завода на BMW в Мюнхен се използва нов пробен метод, като на всеки работник се дава персонализиран протектор за палец, за да предпази от разтягане.

Персонализираните ”ортопедични приспособления” са създадени специално да предотвратят проблем, срещан при служителите на BMW в определена част от производствената линия, където гумени тапи запълват дупки в шасито на колата, които преди това са оставени, за да може боята да се оттече. В момента BMW и учени от Технически университет — Мюнхен изпробват дали термопластичният полиуретанов протектор за палец може да помогне на работниците в завода.

След като палецът на служителя е сканиран за вземане на точните мерки, се 3D принтира протектор за палеца, като се правят няколко слоя и се съединяват от CO2 лазер.

Според BMW обратната връзка от служителите относно 3D протектора за палеца е била много позитивна и сега компанията търси начини да използва 3D принтирането за създаване на други персонализирани приспособления за други секции от производствения процес.