Японска компания планира да построи космически асансьор до 2050 г.

Японската компания Obayashi Corporation представи план за построяването на асансьор в Космоса до 2050 година.

0
Асансьор в Космоса, проект на Obayashi Corporation
Снимка/ Obayashi Corporation

Изследователите в близко бъдеще ще могат да пътуват с асансьор към Космоса вместо със совалки, ако японският строителен гигант Obayashi Corporation се справи. Компанията съобщи преди две години, че има капацитета да построи космически асансьор, който да е готов и в експлоатация до 2050.

Този месец Obayashi Corporation предостави повече информация за проекта. Асансьорът ще достига до 96 000 км в космоса (за справка, космосът започва от линията Карман на 100 км от Земята, Международната космическа станция е на 330 км, а Луната е на 384 400 км от планетата ни). Асансьорът ще използва роботизирани коли, задвижвани от магнитно-линейни двигатели (технологията използвана при Маглев влаковете), за да пренася товари и хора към нова космическа станция.

Снимка/ Obayashi Corporation
Снимка/ Obayashi Corporation

Според компанията фантастиката може да стане реалност благодарение на въглеродните нанотехнологии.

[pull_quote_center]Якостта на опън на наноматериалите е почти сто пъти по-голяма от тази на стоманен кабел, така че това е възможно,[/pull_quote_center]казва Йожи Ишикава, изследовател и мениджър развитие на компанията. [pull_quote_center]Точно сега не можем да направим достатъчно дълъг кабел. Можем да произведем нанотръби с дължина само 3 сантиметра, но ни трябва много повече… мислим, че до 2030 г. ще бъдем в състояние да го направим.[/pull_quote_center]

Екипи от университети от цяла Япония работят върху логистичните проблеми, свързани с асансьора. Екип от Университета Канагава, например, работи върху трудностите, свързани с роботизираните коли: как да се издигат при различни височини и как да спират. Ако проектът е успешен, може да намали много разходите и опасностите, свързани с космическите пътувания. Например разходите за изпращане на товар в Космоса са 22 000 щатски долара за килограм, но използването на асансьора на Obayashi ще намали цената на около 200 долара за килограм, казва компанията.

Асансьорът може да реши и нарастващата нужда от енергия, като доставя огромни количества евтина соларна енергия, или да складира ядрени отпадъци. Също така може да допринесе за развитието на космическия туризъм.

От компанията работят върху коли, които ще превозват 30 човека по асансьора, така че може след време Луната да е следващата задължителна туристическа дестинация.

Построяването на космически асансьор вероятно ще изисква международно сътрудничество и вече International Space Elevator Consortium се опитва да координира бъдещи проекти и усилия.

[pull_quote_center]Не мисля, че една компания може да се справи, ще се нуждаем от международна организация, за да осъществим този голям проект,[/pull_quote_center]съгласява се Ишикава.