Японската компания Fujitsu създава високотехнологични марули

0
Високотехнологични марули на Fujitsu
Снимка/Fujitsu

В изоставена бивша фабрика в префектура Фукушима, Япония, производителят на електроника Fujitsu разработва нестандартен продукт – маруля.

Облачна компютърна система контролира средата и процеса на отглеждане на марулите. Системата следи и регулира нивата на влажност, въглероден диоксид и процеса на поливане на растенията.

Fujitsu отглежда марули и други зеленчуци с цел да могат да бъдат предлагани на хора с проблеми в бъбреците, които не могат да ядат зеленчуци с високи нива на калий. Повечето марули съдържат около 500 милиграма калий на 100 грама, а отглежданите от Fujitsu марули са с 5 пъти по-малко съдържание. Марулята също ще е с по-малко горчив вкус, заради по-ниското съдържание на нитрати.

Интересен е и изборът на компанията на служители, които да се грижат за високо технологичните марули. Вместо експерти в зеленчуко-произвдоството, за зеленчуците на Fujistu отговарят инженери на компанията в областта на производството на полупроводници.

[pull_quote_center]Нашите инженери отделиха същото внимание на зеленчуците, което отделят на полупроводниците[/pull_quote_center] говорителката на Fujitsu, Маюми Моги, каза на Wall Street Journal.

Първите продажби на марули на Fujistu започнаха през началото на май месец. Те се предлагат в някои магазини и здравни заведения. Компанията очаква приходите й от високо технологични зеленчуци да достигнат 400 милиона йени (около 5,7 милиона лева) през 2016 година.

Други японски компании също се занимават с производство на плодове и зеленчуци. През 2013 г. Sharp обяви, че е започнала работа по отглеждане на земеделски култури в херметическа среда. Малко след Fujitsu и Toshiba съобщи, че ще започне да отглежда зеленчуци в завод, който тепърва ще строи.