Чаша, която подобрява вкуса на бирата

0
чаши за бира
Снимка/Джонатан Камбурис

Производителят на стъклени изделия Spiegelau създаде специална линия чаши за бира, които подобряват вкуса на напитката. Благодарение на специалната форма на чашите, бирата се задържа по-дълго време студена и газирана.

1) По-газирани

Чашата IPA има оребрена основа, което увеличава повърхността, а с това и потенциалните места, на които могат да се образуват балончета.

2) Засилен аромат

Извитата купа на чашата IPA насочва аромата на хмела, който съставя до 75% от вкуса на бирата, към ноздрите ви. При отпиване бирата попада в средата на езика и така достига повече вкусови рецептори.

3) Повече пяна

Когато бирата се излива от върха на чашата към основата, турбуленцията разпенва азота в тъмната бира. При всяка глътка основата на чашата, която е по-тясна и е под ъгъл спрямо горната част на чашата, пресъздава първото наливане и подновява газираността.

Колкото повече кварц има в стъклото, толкова по-тънко може да бъде то. Spiegelau използва почти чист кварц, за да направи изключително тънки стени, които държат бирата студена по-дълго време. Направен тест показва, че бирата, налята в чаша на Spegelau, след пет минути е по-студена, отколкото бира в нормална халба. Топлата бира задържа по-трудно въглеродния диоксид от студената и така губи по-бързо пяната си.