Ховърбайкът Aero-X на Aerofex ще е на пазара през 2017

0
Aero-X ховърбайк на Aerofex
Снимка/Aerofex

Aerofex демонстрира прототип на своя ховърбайк преди почти две години. Наскоро обаче, базираната в Калифорния компания обяви плановете си да започне да продава Aero-X на цена от 85 000 щатски долара през 2017 г.

[pull_quote_center]Летящо на височина до 3 метра от повърхността на земята със скорост 72 км/ч, Aero-X не прилича на никое от превозните средства, които сте виждали. Това е летящо на въздушна възглавница превозно средство, което се управлява като мотор – офроуд превозно средство, което ви отделя от земята[/pull_quote_center] казва Aerofex.

Търговската версия на Aero-X ще комбинира инверторни ротори и лесно управление като на мотор или колело. Средството е създадено да може да превозва двама човека през отворен терен без пътища, като се движи с максимална скорост 72 км/ч на височина до 3,7 метра над земята. Според изискванията на Федералното управление за гражданска авиация на САЩ (FAA) за управлението на превозни средства, летящи на височина над 3,7 метра, е нужно разрешително за пилот.

Прототипът Aero-X може да носи до 140 килограма товар и да се движи до 1 час и 15 минути с едно пълно зареждане на резервоара. Към момента моторите горят повече отколкото един хеликоптер, но струват по-малко и са по-лесни за управление.

Ховърбайкът има две колела, които представляват инверторни ротори от въглеродни влакна и работят по начин подобен на отворения ротор на хеликоптер, но с много по-строг контрол. Aerofex вече е подала няколко патента за решаване на проблемите със стабилността, характерни за роторни превозни средства.

Инженерите на Aerofex са решили и проблема със силните пориви на вятъра, като идеята е заета от куадкоптер дроните. Дроните използват само компютърен чип, в който са включени жироскоп и акселерометър, за да се измери силата и посоката на вятъра и така компютър на борда автоматично компенсира за вятъра без нуждата от намесата на човек. От Aerofex използват подобно решение в техния Aero-X прототип, за да може да компенсира автоматично без намесата на водача при ветровити ситуации.

Ако всичко върви по план, от компанията очакват да започнат тестове с Aero-X през 2016 година.

Тези, които искат да имат ховърбайка, трябва още сега да депозират 5 000 долара, за да си гарантират покупката.