Хидрофолът Quadrofoil, или лодката на бъдещето, ще се предлага от началото на 2015 г.

0
хидрофола Quadrofoil
Снимка/Quadrofoil

Quadrofoil се описва като индивидуален плавателен съд на подводни криле (PWC). Но за разлика от PWC, Qudrofoil отделя минимален шум, нулеви вредни емисии и създава малки вълни. Благодарение на това плавателният съд на теория би могъл да има достъп до зони с по-крехко екологично равновесие, където шумът и вълните са забранени, твърди компанията.

Quadrofoil ще се предлага в два модела – Q2S и Q2A. По-евтиният модел Q2A е захранван от 3,7 kW електрически мотор, батерия с капацитет 4,5 kWh и развива скорост до 30 км/ч (16 възела). Моделът Q2S има 5,5 kW мотор и по-дълготрайна батерия с капацитет 10 kWh, като ще развива скорост до 40 км/ч (21 възела).

Според компанията Quadrofoil се зарежда напълно за 2 часа и може да измине до 100 км (54 морски мили) при модела Q2S, докато моделът Q2A може да измине половината от това разстояние, т.е. до 50 км (27 морски мили).

Използвайки C-foil технологията, специално оформените водни крила на Quadrofoil доставят силата, нужна за издигане съда над водата, само при 12 км/ч (6,5 възела). Изграден от композитни материали и тежащ само 100 кг, плавателният съд е относително лек и дизайнерите твърдят, че не може да потъне благодарение на конструкцията си с кух корпус.

Лимитираната версия Q2S ще се предлага на цена от 28 000 щатски долара при предварителна поръчка, докато моделът Q2A ще се предлага за 18 000 долара. Първите бройки ще бъдат доставени през март 2015.

Във видеото по-долу може да видите Quadrofoil във водите на словенско езеро.