Учени успяха да заредят безжично 40 смартфона от 5 метра разстояние

Системата разполага с максимална изходна мощност от 209 W при 20kHz и може да зареди до 40 смартфона едновременно, дори на разстояние от 5 метра.

0
Безжично Зареждане
Снимка/KAIST

Учени от университета KAIST в Теджън, Южна Корея, успяха да увеличат обхвата на безжичното зареждане. Новата технология, наречена Dipole Coil Resonant System (DCRS), може да зареди едновременно до 40 смартфона на разстояние от 5 метра. Технологията трансферира електричество безжично през предаватели и специални намотки.

Новият метод подобрява експеримента WiTricity (безжично електричество), извършен от учени от Масачузетски технологичен институт през 2007 г., при който е доставен заряд на две 60-ватови крушки от 2 метра разстояние. DCRS е с по-нисък Q фактор и показва по висока устойчивост спрямо промените в околната среда и по-добра работа при по-ниски честоти. Например при честота от 20 kHz максималната изходна мощност е 1 403 W на разстояние от 3 метра, 471 W на разстояние от 4 метра и 206 W на разстояние от 5 метра.

Снимка/KAIST
Снимка/KAIST

[pull_quote_center]Нашата технология доказа, че е възможен нов механизъм за предаване на електричество от разстояние, какъвто никога не е бил пробван на толкова голямо разстояние. Въпреки че широкообхватният безжичния трансфер на електричество все още е в ранната си фаза на комерсиализиране, ние вярваме, че това е точното направление за доставяне на електричество в бъдеще[/pull_quote_center] казва професор Чун Т. Рим.

С дължина от 3 метра и височина 20 сантиметра, DCRS може да бъде използвана като обществена станция за зареждане на места като гари, като не е нужно всички да се скупчват на едно място. Според професор Рим технологията все още не е комерсиализирана, но евентуално безжичните станции за зареждане може да станат често явление в близко бъдеще, както сегашните Wi-Fi хотспотове.

Към момента с тази технология е възможно да бъде доставен заряд на голям LED телевизор и три 40-ватови вентилатора от 5 метра разстояние. Екипът от учени е тествал технологията също и при спешни случаи. През март DCRS е използван при изследователски проект в АЕЦ. При симулирана аварийна ситуация, сходна на тази с Фукушима в Япония, дистанционно е доставено електричество на съоръжения в атомната електрическа централа.