Учени от MIT успяха да проследят сърдечен ритъм през стена с Wi-Fi сигнали

0
WiZ на MIT
Снимка/MIT

Миналата година изследователи от CSAIL на Масачузетския технологичен институт (MIT) изобретиха технологията Wi-Vi, при която с Wi-Fi вълни могат да доловят движение зад стена. Сега учените подобриха тази технология и могат да доловят сърдечен удар и дишане в съседна стая през стената. От MIT успешно използваха метода, за да проверят дишането и пулса на спящо дете, както и да проследят дишането на двама възрастни едновременно. Може да гледате видеата под текста.

Подобрената технология е наречена WiZ. Докато при Wi-Vi и други подобни технологии могат да се засичат движенията като цяло, WiZ използва радио вълни, за да локализира с точност до няколко сантиметра до четири човека в стая. WiZ може също да локализира неподвижни хора, като улавя движението на тялото при дишане, както и сърдечния ритъм с точност до 99%.

За да създадат WiZ, учените от MIT използват собственоръчно направен уред, състоящ се от няколко антени, които излъчват специално създадени FMCW вълни. Най-впечатляващата характеристика на технологията е използването на едни и същи радио вълни за засичането на няколко човека, застанали един зад друг.

Технологията може да се използва за лесно и евтино създаване на устройства, които да следят жизнените показатели на вашето бебе докато спи. Може да се използва също от войската и от правоприлагащите органи. WiZ би могла да има приложение и в проследяването на вашите движение и жизнени показатели, без да е нужно да носите гривни като Fitbit или умен часовник.